Щороку близько 1,3 млрд тонн продовольства викидається, велика частина відходів опиняється на звалищі. Це не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, а й негативно позначається на зміні клімату.
Подібне бездумне марнотратство стає однією з головних проблем, що стоїть перед людством, вважає нью-йоркський шеф-кухар Макс Ла Манна.
Макс Ла Манна розповів BBC, що кожен з нас може зробити, щоб допомогти впоратися з цією проблемою.
«Їжа була важливою частиною мого життя з самого дитинства, адже мій батько був шеф-кухарем. Мої батьки вчили мене не викидати їжу. Зараз на нашій планеті живе майже 9 млрд людей, більше 820 млн з них недоїдає».
Якщо ви викидаєте їжу, це може вплинути на зміни клімату, так як значний відсоток просто відправляється на звалище, де продовольство гниє, виділяючи метан. Але ви можете з цим боротися.
Правильно робіть покупки
Ми часто купуємо занадто багато їжі, більше, ніж нам потрібно. Перед походом до магазину слід зробити список того, що вам насправді необхідно, і не купувати зайвого. Використовуйте всю куплену вами їжу, перш ніж знову йти в магазин.
Правильно зберігайте продовольство
Їжа псується, якщо її неправильно зберігати. Багато хто не знає, які саме продукти слід зберігати в холодильнику, а які ні. Це призводить до того, що овочі та фрукти можуть почати гнити й у результаті опинитися на звалищі. Картопля, цибуля, помідори, часник і огірки не слід тримати в холодильнику - їх слід зберігати при кімнатній температурі. Зелень можна зберігати в мисці з водою. Якщо у вас є зайва буханка хліба, покладіть його в морозильник.
Недоїдену їжу - в холодильник
Недоїдки - річ корисна. Якщо ви часто готуєте, й у вас постійно щось залишається недоїденим, виокремте один день з тижня, коли ви дістанете всі ці залишки їжі з холодильника і знову розігрієте або якось ще приготуєте. Ця їжа не потрапить на смітник. До того ж ви заощадите час і гроші.
Не забувайте про морозилку
Найлегше зберігати їжу в морозильній камері. Наприклад, якщо у вас залишилися овочі, які стали занадто м'якими для салату, їх можна заморозити, а потім робити з них смузі.
Якщо у вас занадто багато кухонних трав - розкладіть їх у форми для льоду, залийте водою і відправте в морозильник. Пізніше вони стануть в нагоді при пасируванні або в інших рецептах.
В морозилку можна класти недоїдену вами їжу, навіть супи. Тоді у вас завжди буде вже готова і смачна їжа, яку треба лише розігріти.
На роботу зі своїм обідом
Приємно вийти з офісу на ланч з колегами, особливо - у ваш улюблений ресторан, але це коштує грошей і призводить до розбазарювання продуктів харчування.
Найкраще приносити їжу з дому. Якщо вранці не вистачає часу, щоб приготувати їжу, дістаньте те, що лежить у морозилці і чекає свого часу.
Готуйте бульйони
Із залишків їжі можна зробити бульйон. Швидко підсмажте або розігрійте залишки овочів і все, чому не знайшлося застосування. Покладіть це в каструлю, додайте оливкового або вершкового масла, ваші улюблені спеції, залийте водою і поваріть на повільному вогні. А потім насолоджуйтеся справою своїх власних рук.
Створюйте компост
Компост - цінне добриво, хороший спосіб позбуватися від харчових відходів, не завдаючи шкоди екології. Не у кожного є сад, де це робити найлегше, але існує багато рецептів домашнього компостування у звичайній міській квартирі. Таке добриво відмінно допоможе зростанню ваших кімнатних рослин.
Крок за кроком
Є безліч способів скоротити харчові відходи, і кожен з нас може це зробити.
Якщо ви задумаєтеся про те, скільки їжі ваша сім'я викидає щодня, ви зможете змінити ситуацію на краще й внести свою лепту в збереження таких цінних природних ресурсів.
Навіть мінімальні зміни в тому, як ви купуєте продукти, як ви готуєте і споживаєте їжу, допоможуть захистити навколишнє середовище.