Як відомо, чимало людей, які хочуть перейти на здорове харчування, вважають, що найкорисніше, що тільки можна з'їсти на сніданок - це каша. Щоправда, дієтологи з цим твердженням погоджуються частково та запевнюють, що насправді лише деякі каші корисні, а інші й зовсім небезпечні для організму людини.
1. Манна каша
Так, манка, яку так "обожнюють" діти та дорослі через грудочки, займає перше місце в рейтингу найбільш шкідливих каш. А річ у тому, що саме в манній крупі міститься найменше вітамінів і багато глютену, який здатний викликати в дитини схильність до алергії й перешкоджати нормальному засвоєнню вітаміну D і заліза, - навпаки, дуже багато. Крім того, манка містить велику кількість фітинової кислоти - речовини, яка заважає засвоюватися кальцію, а при регулярному вживанні - навіть привести до його дефіциту.
2. Рисова каша
На друге місце дієтологи ставлять рисову кашу. Однак, мова йде лише про страву з шліфованого білого рису, бо інші сорти є дуже навіть корисними. Річ у тім, що після шліфування в рисі практично не залишається вітамінів. Також однією з небезпек цієї крупи є в тому, що він уповільнює процеси в кишечнику, а відтак не рекомендується людям, що мають нарікання на ожиріння
3. Вівсянка
І заключає трійку "лідерід" - вівсянка. Свій вибір дієтологи пояснюють тим, що цій каші не під силу насичувати організм відповідними вітамінами через низький вміст білка. А ось калорій в геркулесі багато - майже 400 на 100 г, втім, як і фітинової кислоти - тієї самої, що вимиває з кісток кальцій.