На сьогодні більше третини харчових продуктів пропадає даремно, що призводить до значних економічних, соціальних та екологічних наслідків. На продовольчу систему, яка виробляє близько 88 млн тонн харчових відходів щорічно в одній тільки Європі, припадає 37% від загальних викидів парникових газів. Вирішення проблеми потребує спільних дій від безлічі державних органів.
Дослідники Фонду Cmcc Євро-Середземноморського центру зі зміни клімату проаналізували політику в галузі харчових відходів в 40 містах 16 європейських країн і оцінили особливості міських умов, щоб виявити найбільш цікаві стратегії. Результати дослідження опубліковані в журналі Resources.
Одними з ефективних стратегій виявилися пожертвування продуктів харчування нужденним, кругова економіка, коли відходи використовуються повторно для інших товарів (біодобрива, компост і т. д.), А також Діджитал-інструменти (додатки, платформи, веб-сайти), які спрямовані на боротьбу з відходами та інформують людей про ці проблеми.
В іншому, дослідження продемонструвало відсутність багатостороннього управління харчовими відходами, що особливо сильно проявилася в пандемію, коли втрати продуктів харчування різко зросли через обмеження транспортування. Результати роботи допоможуть містам, які починають вирішувати цю задачу.