У пандемію загострилася проблема харчових відходів

На сьогодні більше третини харчових продуктів пропадає даремно, що призводить до значних економічних, соціальних та екологічних наслідків. На продовольчу систему, яка виробляє близько 88 млн тонн харчових відходів щорічно в одній тільки Європі, припадає 37% від загальних викидів парникових газів. Вирішення проблеми потребує спільних дій від безлічі державних органів.

Дослідники Фонду Cmcc Євро-Середземноморського центру зі зміни клімату проаналізували політику в галузі харчових відходів в 40 містах 16 європейських країн і оцінили особливості міських умов, щоб виявити найбільш цікаві стратегії. Результати дослідження опубліковані в журналі Resources.

 

Одними з ефективних стратегій виявилися пожертвування продуктів харчування нужденним, кругова економіка, коли відходи використовуються повторно для інших товарів (біодобрива, компост і т. д.), А також Діджитал-інструменти (додатки, платформи, веб-сайти), які спрямовані на боротьбу з відходами та інформують людей про ці проблеми.

 

В іншому, дослідження продемонструвало відсутність багатостороннього управління харчовими відходами, що особливо сильно проявилася в пандемію, коли втрати продуктів харчування різко зросли через обмеження транспортування. Результати роботи допоможуть містам, які починають вирішувати цю задачу.