Перші кавуни вирощувалися в Африці, але після окультурення, вони почали рости й на території Близького Сходу та навіть Південної Європи. На європейські столи вони потрапили приблизно в 1600-му році.
Дослідив зовнішні зміни цієї ягоди професор Джеймс Ніенхаус, співробітник університету Вісконсіна. Приводом для наукового відкриття стала картина Джованні Санчі, на якій зображені середньовічні овочі та фрукти. Втім у правому нижньому кутку полотна розташовувся кавун, зовсім несхожий на теперішні ягоди. На картині кавун -блідо-рожевого кольору. Та незважаючи на це, професор припускає, що вони були дуже солодкими на смак, адже їх не лише їли, але й використовували як сировину для вина. Однак плацента стародавнього кавуна, містила мало лікопіну, елементу, що забарвлював його в червоний колір. Проте окультурення цієї ягоди виправило цей недолік. Сьогодні селекціонерами вирощується найрізноманітніші кавуни. Найдорожчими серед усіх вважається сорт Денуске, його можна придбати тільки в елітних магазинах та в спеціальній упаковці.