· Неправильно: клубніка (з російської "клубника")
ü Українською: полуниця
Напевно, це найпопулярніша ягода. У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою.
· Неправильно: земляніка (з російської "земляника")
ü Українською: суниця
Суниця – маленька червона ягідка, яка росте в лісах, на галявинах, серед чагарників, на узліссях, степових схилах та в горах. Збирати її – справжній квест. А ще складніше втриматися й не з'їсти все одразу.
· Неправильно: єжевіка (з російської "ежевика")
ü Українською: ожина
Ожину найкраще смакувати окремими ягідками, без додавання цукру чи інших підсолоджувачів. Це дуже самостійний плід. У народній медицині свіжі ягоди ожини використовують для зміцнення організму і насичення його вітамінами. Вживання в їжу ягід ожини сприяє поліпшенню складу крові.
· Неправильно: біла або червона смородина (з російської "белая или красная смородина")
ü Українською: біла або червона порічка
Назва порічка утворена від прийменника "по" та іменника "річка". І справді у природі ця рослина росте біля річок.
· Неправильно: чорна смородина (з російської "черная смородина")
ü Українською: смородина
Смородина досить універсальна ягода, яку можна їсти і просто так, а можна й у різні страви додавати. Якщо потерти листя чорної смородини, то почуєте сильний запах. Слово "смородина" однокорінне зі словом "сморід".
· Неправильно: брусника (з російської "брусника")
ü Українською: брусниця
Низький вміст глюкози — одна з причин, по якій брусниця знайшла таке широке застосування в медицині і охороні здоров‘я. Вона використовується як жарознижуючий і тонізуючий засіб.
· Неправильно: клюква (з російської "клюква")
ü Українською: журавлина
Ягоди журавлини здебільшого засушують на зиму, щоб потім додавати до напоїв чи випічки. Кисла нотка додає журавлині особливо виразного смаку.
· Неправильно: чорника (з російської "черника")
ü Українською: чорниця
Цій маленькій ягоді приписують корисні властивості, які позитивно впливають на зір.
· Неправильно: голубіка (з російської "голубика")
ü Українською: лохина
Лохина дуже корисна та смачна, проте й недешева, адже зібрати врожай лохини не всім під силу, тим більше лохина не всюди росте. Від чорниці вона ззовні відрізняється більшим розміром та блакитно-сірим кольором.
· Неправильно: крижовник (з російської "крыжовник")
ü Українською: аґрус
Аґрус росте на кущі з колючками, тому збирати врожай може бути складно, про ці смачні ягоди варті цього! Ще важливо смакувати саме стиглим солодким аґрусом, а не зеленим і терпким.