Користь страв Великоднього столу

У давнину кількість страв на Великодньому столі могла сягати 40 найменувань. Сідали за стіл одразу після приходу з церкви, освятивши всі страви. Святковий бенкет починався традиційно скибочкою паски та крашанкою – обов`язковими елементами свята. Ще зі стародавніх часів, для українців головною стравою столу було все ж м`ясо – до 12 різних варіацій: запечений баранчик, шинка, домашня ковбаса, фарширована качка та інші. А яка ж користь усіх цих традиційних Великодніх страв, окрім їхньої духовної та освяченої цінності?

Паска – це, по суті, класичний хлібобулочний виріб із глазурованою верхівкою. У піраміді збалансованого харчування страви з борошна та круп є основою здоров`я людини. Середня добова норма споживання хліба чи схожих виробів – до 300 грамів, тому й паскою захоплюватися не слід, адже вона є досить калорійною. Проте, вироби з борошна містять у собі білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали, харчові волокна. При щоденному споживанні хлібобулочних виробів людина може повністю задовольнити потребу організму саме в харчових волокнах, які нормалізують травлення, знижують рівень холестерину в крові, а також ці волокна є незамінним джерелом енергії.

Яйця – це, насамперед, джерело білка. Білки складають 17% від маси яйця, у той час, як у свинини – 12%. Наш організм використовує білок для побудови нових клітин, за допомогою нього відновлюються пошкоджені органи, нарощується м`язова сила, ростуть нігті та волосся. Завдяки цим органічним речовинам людина має змогу передати свої риси нащадкам – вони несуть у собі гени. Яйце має найоптимальніший для нашого організму амінокислотний склад, який забезпечує повноцінну роботу головного мозку. Окрім того, курячі яйця практично не містять жирів, тому є низькокалорійними. Кальцій, калій, фосфор та магній також присутні у цьому продукті і допомагають у роботі нервової, кісткової та кровоносної систем організму.

М`ясо – продукт табу під час посту. Але, оскільки первісні люди були хижаками-мисливцями, то сучасним людям генетично передалася потреба включати м`ясо у свій раціон. У ньому, окрім білків, міститься ще великий спектр вітамінів групи В, які відповідають за вироблення енергії. Вони також займають важливе місце у підтримці ментального здоров`я людини. Залізо, яке міститься в м`ясі, засвоюється утричі швидше та ефективніше, ніж рослинне.  А без заліза людина просто не могла б нормально дихати! Міфом є те, що при термічній обробці м`яса воно втрачає ледь не всі свої корисні властивості. При смаженні втрачається найбільше – і це лише 10% усіх незамінних його якостей.

Святу Великодня – більше двох тисяч років. А святковий стіл з далеких Єрусалимських часів мало змінився – досі присутні паски, розписані яйця та м`ясо. І плекаючи ці традиції крізь століття, ми маємо передавати їх нашим нащадкам!

Христос Воскрес!